GENOMUL UMAN A FOST DESCIFRAT

Home Contact Forum
Printeaza acest articol Recomanda acest articol

GENOMUL UMAN A FOST DESCIFRAT

GENOMUL UMANCercetatorii de la Craig Venter Institute (JCVI, SUA), de la Universitatea California din San Diego si de la Spitalul de pediatrie din Toronto (Canada) au anuntat descifrarea in totalitata a genomului complet pentru un singur individ.

Cercetatorii au descifrat cei 23 de cromozomi paterni si cei 23 de cromozomi materni ai individului analizat.

Analiza acestei versiuni a genomului, numita versiunea 'HuRef', arata inaltul grad de variatii genetice ale celor doua categorii de cromozomi care coabiteaza in acelasi individ, potrivit cercetatorilor.

Alte doua versiuni de decriptare 'litera cu litera' (numita 'baza') a genomului uman au fost publicate in 2001, cea a cercetatorului Craig Venter si a colegilor sai de la firma privata Celera Genomics si alta a unui consortiu international public de cercetatori. Acesti genomi nu erau cei ai unui individ, ci un amestec provenind de la diverse persoane.

Scienceline.ro - septembrie 2007

Alte articole

10 MOTIVE PENTRU CARE FEMEILE FAC SEX
Oamenii fac sex din peste 700 de motive, iar unele dintre acestea sunt de-a dreptul neasteptate, sustin cercetatorii de la Universitatea Texas (SUA), care au realizat un studiu privind "psihologia sexului", cercetare publicata in revista "Arch Sex Behaviour".
CANCERUL BUCAL DECLANSAT DE ALCOOL SI FUMAT
Cercetatorii europeni au descoperit ca doua variatii genetice ofera protectie īmpotriva cancerului care apare la nivelul gurii si al gātului. Aceasta ar putea explica de ce unii consumatori de alcool pot face acncer iar altii nu.
NU IESITI AFARA CAND NIVELUL POLUARII ESTE CRESCUT
Cercetatorii au combinat agentii poluanti cu grasimile si au facut culturi pe celule prelevate din stratul intim al vaselor de sange (stratul cu care sangele vine direct in contact). Apoi au facut analize genetice si au aratat cum se activeaza genele care duc la distrugerea vaselor de sange.
CENTRU DE GLAUCOM LA SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA DIN BUCURESTI
Sectia de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala are, de ieri, un centru modern de glaucom. Acesta a fost realizat cu fonduri ale spitalului si de la sponsori.
CEAIUL VERDE, PROTECTORUL PROSTATEI
Un studiu efectuat de o echipa de medici australieni si chinezi arata ca barbatii care beau zilnic ceai verde au un risc mult mai mic de a se īmbolnavi de cancer de prostata, fata de cei care nu consuma aceasta bautura.


  • gradina botanica Cluj
  • Bingo
  • Lacul Bistrita
  • Lolita - Gradina cu flori acvatice
  • Muntele Kilimanjaro, Tanzania
  • PORCUPINE
  • KNUT SI SALVATORUL SAU
  • PEISAJ
  • Cruci albastre
  • Xaranna Okavango Delta Camp Botswana